50 نکته راهنمای خرید نان ، چرا برخی نان ها زود بیات میشن؟
به گزارش مجله سفرنامه مالزی، وقت خرید نان تازه و باکیفیت به چه نکاتی باید توجه کنیم؟ نان یکی از اصلی ترین خوراکی های روزمره ماست و کیفیتش هم روی سلامت تاثیر می ذاره هم روی لذت غذا. شناخت تفاوت نان های سبوس دار و سفید، توجه به بافت، عطر، مقدار پخت و حتی شکل پختش، باعث میشه انتخابی داشته باشیم که هم خوشمزه باشه هم برای بدن مفیدتر. در این مقاله از در با ما همراه باشید تا راهنمای خرید نان رو با هم آنالیز کنیم.

نان؛ از خمیر ساده تا فرهنگ غذایی
نان در ساده ترین تعریفش ترکیبیه از آرد، آب و حرارت، ولی پشت این ظاهر ساده، یکی از قدیمی ترین کشف های بشر نهفته ست. شواهد باستان شناسی نشون میده که انسان ها بیشتر از ده هزار سال پیش با آسیاب کردن غلات و پختن خمیر رو سنگ داغ، شکل ابتدایی نان رو درست می کردن. کم کم با کشف تخمیر و استفاده از خمیرمایه، بافت نان نرم تر و طعمش دلچسب تر شد و جایگاه ویژه ای تو آیین ها و زندگی روزمره پیدا کرد تا جایی که تو فرهنگ های مختلف، نان نماد روزی، مهمان نوازی و برکت شد.
تو گذر قرن ها، نان از یه خوراک پایه رسید به جهانی متنوعی از شکل و مزه؛ از نان های مسطح و ساده خاورمیانه تا نان های حجیم و کره ای اروپا. پیشرفت آسیاب ها، بهبود کیفیت آرد و روش های صنعتی پخت، ظاهر، طعم و موندگاری این خوراک رو تغییر داد، ولی گاهی هم باعث شد سبوس و ارزش غذاییش کمتر بشه. این روزها دوباره گرایش به نان های سبوس دار، استفاده از غلات کامل و دستورهای سنتی رو به افزایشه؛ یعنی بازگشت به همون ریشه های سالمی که بشر تو آغاز این مسیر تجربه نموده.
شما می تونید انواع، و رو از فروشگاه های به روش یا اینترنتی خریداری کنید.
راهنمای خرید نان و آشنایی با انواع آن
نان یکی از اصیل ترین خوراکی های سفره ماست و انتخاب درستش می تونه هم طعم غذا رو بهتر کنه هم به سلامت بدن یاری کنه. موقع خرید نان، شناخت نوع ها و ویژگی هاش باعث میشه انتخاب بهتری داشته باشی. این راهنمای خرید نان بهت یاری می کنه با معروف ترین مدل ها و تفاوت هاشون آشنا بشی.
نان سنگک
سنگک نان سنتی ایرانیه که با آرد سبوس دار و روی سنگ های داغ پخته میشه. بافتش نرم و در عین حال کمی تُرد در کناره هاست، و سبوسش ارزش غذایی بالایی بهش میده. عطر و طعمش وقتی تازه باشه، فوق العاده ست.
نان بربری
بربری نان بیضی و کشیده ایه که روش با کنجد یا سیاه دونه تزیین میشه. بافت اسفنجی و طعم دلچسبش باعث شده برای صبحونه یا همراه ماست و پنیر محبوب باشه. بیشتر با آرد نیمه سفید پخته میشه.
نان لواش
لواش نان نازک و نرم یا نیمه خشکیه که راحت رول میشه و برای پیچیدن دور سبزی، پنیر یا کباب عالیه. سریع خشک میشه، اما اگه تو ظرف دربسته بذاری، مدت بیشتری نرم می مونه.
نان تافتون
تافتون نون گرد و کم قطره که با آرد سبوس دار یا نیمه سبوس دار پخته میشه. بافت نسبتا نرمی داره و کمی هم تُردی در کناره هاش حس میشه. برای غذاهای خورشتی یا لقمه های سبک گزینه خوبیه.
نان فانتزی (سفید یا حجیم)
نان فانتزی همون نان قالبی که با آرد سفید و خمیرمایه زیاد درست میشه. بافتش سبک و نرمه ولی ارزش غذایی سبوس دارها رو نداره. برای ساندویچ یا تست گزینه مناسبیه.
نان جو
نان جو با آرد یا پودر جو درست میشه و رنگش تیره تر از نون گندمه. فیبر بالایی داره و برای دستگاه گوارش مفیده. طعمش کمی سنگین تره و بیشتر برای رژیم های غذایی یا همراه سوپ ها استفاده میشه.
نان چند غله
نان چند غله از ترکیب آرد گندم، جو، ذرت، ارزن یا حتی دانه هایی مثل کتان، کنجد و آفتابگردان درست میشه. ارزش غذایی بالایی داره و به خاطر دونه های روی نون بافتش تردتر و عطرش خاص تره.
نان سبوس دار کامل
این نان با آرد گندم کامل پخته میشه و تمام سبوس غلات رو داره. فیبر فراوونش باعث میشه مدت بیشتری احساس سیری داشته باشی و برای کنترل وزن یا سلامت روده مناسبه.
نان چاودار
این مدل نان که جدیدا حسابی به قول معروف ترند هم شده با آرد چاودار درست میشه و بافتی متراکم تر و رنگی تیره تر داره. طعمش کمی ترش مزه ست و بیشتر تو نون های اروپایی دیده میشه، اما با پنیر و خوراک های گرم فوق العاده میشه.
نان پیتا یا عربی
نان پیتا نان گردیه که وسطش یه فضای خالی درست میشه. برای پرکردن با گوشت، سبزی، سس یا مواد مختلف عالیه. بافتش نرمه و سریع میشه تو فر یا ماهیتابه گرمش کرد.
نان تورتیلا
ترتیلا یا تورتیلا نان نازک و گردی که با آرد ذرت یا گندم درست میشه و بیشتر تو غذاهای مکزیکی کاربرد داره. انعطافش زیاده و برای پیچیدن فاهیتا یا بوریتو استفاده میشه.
نان باگت
نان باگت نون بلند و باریکی که پوسته ترد و مغز نرم داره. بیشتر تو فرانسه مرسومه ولی همه جای جهان محبوبه. برای ساندویچ یا همراه سوپ و سالاد عالیه.
نان فوکاچیا
یک مدل نان ایتالیاییه که با روغن زیتون، تکه های زیتون و گاهی سبزیجات خشک پخته میشه. بافتش نرم و لطیفه و کمی هم چربی بیشتری داره، برای پیش غذا یا کنار سالاد خوبه.
آنالیز ارزش غذایی و موارد مصرف هر نان
موقع انتخاب نون، باید هم به طعمش فکر کرد هم به ارزش غذایی و کاربردش تو سفره یا برنامه روزانه. این راهنمای خرید نان یاری می کنه بدونی هر نون چه خاصیتی داره، برای چه کسانی مناسب تره و تو چه وعده ای بهتر جواب میده.
نان سنگک
سنگک به خاطر داشتن سبوس کامل، فیبر بالایی داره که هم یاری می کنه روده ها خوب کار کنن هم حس سیری طولانی تری داشته باشی. ویتامین های گروه B و مواد معدنی مثل آهن و منیزیمش باعث میشه انرژی پایدارتری بگیری. این نون برای آغاز روز با یک صبحونه مفصل یا عصرونه کنار چای عالیه و وقتی تازه و گرم باشه، کنار خورشت یا کباب طعمی بی نظیر پیدا می کنه.
نان بربری
بربری انرژی خوبی داره و بافت نرمش باعث میشه راحت هضم بشه، هرچند فیبرش از سنگک کمتره. طعمش با پنیر، کره، عسل یا مربا و البته انواع املت فوق العاده میشه و یک انتخاب عالی برای صبحونه یا عصرونه ست. چون کمی ضخیم تره، برای سرو کنار سوپ یا غذاهای سبک هم حسابی جواب میده.
نان لواش
لواش به خاطر نازکی، کالری و حجم کمتری داره اما فیبرش هم پایین تره. این نون بیشتر برای پیچیدن سبزی، گوشت، پنیر یا ساختن لقمه های کوچک کاربرد داره و چون سبک و انعطاف پذیره، گزینه خوبی برای سفر یا پیک نیکه. فقط باید زود مصرف بشه یا تو ظرف دربسته بمونه که خشک نشه.
نان تافتون
تافتون فیبر میانهی داره که برای دستگاه گوارش مفیده و در مقایسه با لواش هضم راحت تری داره. بافتش ساده و طعم خنثی ش باعث میشه با هر غذایی جور بشه، به خصوص خورشت ها و سوپ ها. این نون وقتی تازه باشه لبه هاش کمی ترده و وسطش نرم.
نان فانتزی (سفید یا حجیم)
این نون سبک و اسفنجیه و ماندگاری بالایی داره، ولی به خاطر آرد سفیدش سبوس و ویتامین کمی داره و قند خون رو سریع تر بالا می بره. برای ساندویچ های فوری، تست صبحونه یا خوراک هایی که احتیاج به نون نرم دارن، خیلی مناسبه.
نان جو
نان جو به خاطر فیبر محلولش یاری زیادی به کنترل کلسترول و قند خون می کنه و مواد معدنی خوبی هم داره. طعمش کمی قوی تر و بافتش سفت تر از نون گندمه، برای همین برای کسایی که دنبال تغییر مزه و رژیم سالم تری هستن، انتخاب خوبیه.
نان چند غله
نان چند غله با ترکیبی از آردها و دانه های مختلف، هم فیبر و پروتئین داره هم چربی های مفید. طعمش به خاطر دونه های روی نون خاص تر و کمی تردتره. برای صبحونه کامل یا میان وعده مقوی عالیه و کنار سالاد یا سوپ هم ظاهر و مزه سفره رو قشنگ تر می کنه.
نان سبوس دار کامل
این نون به خاطر آرد کاملش غنی از فیبره و یاری می کنه قند خون ثابت تر بمونه و مدت طولانی تری سیر نگه میداره. برای همه وعده ها مناسبه و با انواع خوراکی ها، از املت گرفته تا خوراک های نونی، خوب کنار میاد.
نان چاودار
نان چاودار رنگ تیره تری داره و طعمش کمی ترش تره، ولی فیبر و منیزیمش بالاست و شاخص قند خونی پایینی داره، پس برای کنترل قند خون خوبه. این نون برای سرو کنار پنیر، سوپ یا حتی به شکل تست شده، یک تجربه خاص به سفره اضافه می کنه.
نان پیتا یا عربی
نان پیتا بافت نرم و انعطاف پذیر داره و وسطش یه جیب خالی شکل می گیره که هرچیزی می تونی داخلش بذاری. کالریش متعادله و برای پر کردن با سبزی، گوشت، مرغ یا خوراک های مدیترانه ای یک انتخاب عالیه.
نان تورتیلا
تورتیلا نازک و سبک، بسته به نوع آردش فیبر میانه یا بالایی داره. بیشتر در غذاهای مکزیکی مثل بوریتو و فاهیتا دیده میشه اما با سبزیجات، مرغ یا حتی مواد شیرین هم خوشمزه میشه. برای وعده های سبک و سریع گزینه جذابیه.
نان باگت
باگت با پوسته ترد و مغز نرمش یک نون خاصه که سریع هضم میشه ولی فیبر خیلی کمی داره. برترین همراه برای سوپ، سالاد یا ساختن ساندویچ های ویژه ست و وقتی تازه باشه، خوردنش واقعا لذت بخشه.
نان فوکاچیا
فوکاچیا با روغن زیتون پخته میشه، پس چربی های مفید بیشتری داره و عطرش بی نظیره. بافت نرمش و طعم سبزیجات یا ادویه های روش باعث میشه به عنوان پیش غذا یا کنار سالاد، پنیر و زیتون بدرخشه.
بیشتر بخوانید:
شرایط نگهداری از انواع نان
شرایط نگهداری انواع نان بسته به مدت زمان مصرف و بافتش فرق داره. در راهنمای خرید نان به نحوه و شرایط نگهداری نان هم می پردازیم.
نگهداری کوتاه مدت (1 تا 2 روز)
بعد از خنک شدن، نون توی سفره یا کیسه پارچه ای تمیز قرار بگیره. اگه کیسه پلاستیکی استفاده بشه، دهانه کمی باز باشه تا بخار و رطوبت جمع نشه و کپک نزنه.
نگهداری در یخچال
وقتی هوا گرم یا مرطوب باشه، نون توی کیسه پلاستیکی یا ظرف دربسته تو قسمت میانی یخچال گذاشته بشه، نه فریزر. اینجوری موندگاری بیشتر میشه ولی بافت نون کمی خشک تر میشه.
نگهداری در فریزر (بلندمدت)
برای تازه موندن تا چند هفته، نون به میزان مصرف هر وعده تکه تکه بشه و تو کیسه فریزر یا زیپ دار گذاشته بشه. قبل مصرف، از حالت انجماد دربیاد و تو دمای محیط یا با فر و توستر گرم بشه.
جلوگیری از چسبیدن و خردشدن
برای نون نازک مثل لواش و تافتون، هر چند لایه با کاغذ روغنی یا پلاستیک نازک جدا بشه تا بعد از یخ زدایی نشکنه.
اجتناب از نور و گرمای مستقیم
نون نباید زیر نور خورشید یا کنار اجاق و وسایل گرمایشی باشه چون گرما سرعت بیات شدن رو بیشتر می کنه. محیط خشک و خنک برترین جا برای نگهداری کوتاه مدته.
ویژگی های یک نان تازه و سالم
نان تازه و سالم نه تنها طعم خوبی داره، بلکه ارزش غذایی رو هم کامل منتقل می کنه و تجربه خوردنش لذت بخشه. شناخت ویژگی های نان در راهنمای خرید نان یاری می کنه تا انتخاب بهتر و سالم تری انجام بشه.
ظاهر نان
سطح نان باید رنگ یکنواخت و طلایی یا قهوه ای ملایم داشته باشه و رویه اش ترک های طبیعی و منظم داشته باشه. نبود لکه های سفید کپک، سوختگی زیاد یا تغییر رنگ نشونه سالم بودنش محسوب میشه.
عطر نان
بوی نان باید طبیعی و خوشایند باشه، بویی که حس تازگی بده و عطر غلات رو منتقل کنه. بوی ترشیدگی، کپک یا ماندگی نشونه فساد یا کهنگیه.
بافت نان
در نان تازه، بافت نرم و کشسانه و وقتی کمی فشرده بشه سریع به حالت اول برمی گرده. بافت خیلی خشک، بی انعطاف یا بیش ازحد خمیر مانده، کیفیت پایین یا ماندگی رو نشون میده.
طعم نان
طعم باید متعادل باشه؛ نه خیلی شور، نه بی مزه و نه تلخ. مزه ترش یا غیرطبیعی، به ویژه همراه با بوی ناخوشایند، نشونه نگهداری نامناسب یا فساد مواد اولیه است.
یکنواختی پخت
نان سالم به طور یکنواخت پخته شده و داخلش خمیری یا نپخته نیست. وجود سوراخ های ریز و منظم در مغز نان نشانه پخت خوب و تهویه مناسب خمیره.
رطوبت متعادل
نان تازه رطوبت کنترل شده داره؛ یعنی نه بیش ازحد نرم و مرطوبه که کپک بزنه، نه خیلی خشک که سریع بیات بشه.
تحول در روش خرید نان با اینترنت و اپلیکیشن ها
امروزه روش خرید نان نسبت به گذشته تغییر زیادی نموده و دیگه مثل قدیم احتیاج نیست حتما صبح زود یا دم غروب توی صف نانوایی منتظر موند. تغییر سبک زندگی، افزایش مشغله روزمره و رشد فناوری باعث شده گزینه های متنوعی برای تهیه نان در دسترس باشه. با استفاده از خرید اینترنتی نان میشه از بین انواع نان سنتی و فانتزی انتخاب کرد و بدون محدودیت زمانی سفارش رو ثبت کرد. این روش یاری می کنه حتی در شلوغ ترین روزها هم نان تازه و گرم به راحتی تهیه بشه، بدون این که وقت زیادی صرف رفت وآمد یا ایستادن در صف بشه.
خرید نان آنلاین به وسیله وب سایت ها و اپلیکیشن خرید نان، روند تهیه نان رو ساده تر نموده و امکان انتخاب دقیق نوع نان، اندازه و حتی زمان تحویل رو فراهم می کنه. برخی از این پلتفرم ها امکان مشاهده عکس، شرح و حتی ارزش غذایی هر نوع نان رو هم ارائه میدن تا انتخاب هوشمندانه تر انجام بشه. علاوه بر این، خدمات تحویل درب منزل باعث میشه تازگی نان حفظ بشه و تجربه خرید راحت تر و به صرفه تری شکل بگیره. این تحول نه تنها باعث صرفه جویی در زمان میشه، بلکه فرهنگ خرید رو هم به سمت گزینه های مدرن، امن و سریع راهنمایی نموده.
مقایسه نان خانگی، نان صنعتی و نان سنتی
در راهنمای خرید نان، شناخت تفاوت نان خانگی، نان صنعتی و نان سنتی اهمیت زیادی داره. نان خانگی معمولا با مواد تازه و بدون افزودنی شیمیایی پخته میشه، طعم و عطر طبیعی داره ولی زمان و مهارت بیشتری برای تهیه لازم داره. نوع صنعتی در کارخانه با دستگاه های پیشرفته و در حجم بالا فراوری میشه، ماندگاری بیشتری داره اما به خاطر استفاده از نگهدارنده ها و بهبود دهنده ها ممکنه از نظر سلامت نسبت به انواع تازه ضعیف تر باشه. نان سنتی، همون نانی هستش که در نانوایی های محلی به روش دست ساز و اغلب با آرد تازه پخته میشه، طعم و بافت عالی داره اما ماندگاریش کوتاهه و باید سریع مصرف بشه.
بازگشت دوباره به نان های سبوس دار
چند سالی هست که توجه به نان های سبوس دار دوباره بیشتر شده، چون مردم این آگاهی رو پیدا کردن که حذف سبوس از آرد فقط ظاهر سفید و یکدستی به نان میده، اما بخش زیادی از فیبر، ویتامین های گروه B و مواد معدنی رو کم می کنه. استفاده از آرد سبوس دار باعث میشه نان شاخص قند خونی پایین تری داشته باشه، یعنی قند خون رو آهسته تر بالا ببره و برای کنترل انرژی بدن و پیشگیری از اضافه وزن مفید باشه.
سبوس موجود در این نان به بهبود گوارش یاری می کنه، حس سیری طولانی تر میده و حتی برای سلامت قلب و کاهش کلسترول هم خوبه، در حالی که نان آرد سفید بیشتر فقط نقش منبع انرژی سریع رو داره. به همین دلیل نان سبوس دار گزینه ای متعادل تر و مغذی تر برای مصرف روزانه محسوب میشه، به شرط اینکه تازه و با کیفیت تهیه بشه.
نکات مهم در راهنمای خرید نان
- نان تازه رنگ یکنواخت و طلایی یا قهوه ای ملایم داره و همین که نگاه می افته روش، حس تازگی رو منتقل می کنه. روی سطحش نه باید سوختگی زیاد باشه و نه لکه های عجیب و غریب که نشونه پخت نامناسب یا ماندگیه.
- عطر نان باید طبیعی و خوشایند باشه. اگه بوی ترشی، کپک یا هر بوی غیرعادی حس بشه، دیگه نمیشه اون نان رو تازه حساب کرد.
- بافت خوب یعنی نان نرم و کشسان باشه و وقتی کمی فشار داده میشه سریع برگرده سر جاش. اگه خیلی خشک یا زیادی خمیری باشه، کیفیتش پایین میاد.
- طعم نان باید متعادل باشه، نه آنقدر شور که مزه بقیه غذاها رو بپوشونه و نه اونقدر بی نمک که بی روح به نظر بیاد. طعم های تلخ یا ترش غیرطبیعی هم نشونه کیفیت پایین یا فساد هستن.
- در راهنمای خرید نان، پخت یکنواخت خیلی مهمه، چون مغز نان اگه خام یا خمیری باشه هم خوشایند نیست و هم برای معده سنگین میشه. نان سالم باید هر تکه اش از بیرون تا داخل یکدست پخته شده باشه.
- وجود سوراخ های کوچک و منظم تو بافت نان نشونه عمل آوری خوب خمیره. اگه حفره ها بی نظم و بزرگ باشن، معلومه که خمیر خوب ور نیومده یا پختش مشکل داشته.
- رطوبت نان باید معتدل باشه تا هم بافتش خوشایند بمونه و هم ماندگاری مناسبی داشته باشه. نان خیلی خشک زود ترک می خوره و بیات میشه و نان خیلی مرطوب هم سریع کپک می زنه.
- نان بدون مواد افزودنی غیرضروری طعم طبیعی تری داره و برای بدن بهتره. استفاده از آرد تازه و خوب توی این نان ها باعث میشه طعمشون عمیق تر و سالم تر باشه.
- وقتی نان از جای معتبر و بهداشتی تهیه بشه، خیالش راحت تره که مراحل درست پخت و نگهداری رعایت شده. نانوایی های خوش نام معمولا دقت بیشتری تو کیفیت کارشون دارن.
- انتخاب نوع نان بهتره با توجه به احتیاج غذایی انجام بشه. مثلا برای فیبر و ویتامین بیشتر، نان سبوس دار گزینه مناسبیه و می تونه تعادل بهتری به رژیم غذایی بده.
بیشتر بخوانید:
سوالات متداول در راهنمای خرید نان
چطور میشه فهمید نان کپک زده؟
کپک روی نان به شکل لکه های سبز، خاکستری یا سیاه دیده میشه و معمولا با بوی ترش یا نامطبوع همراهه. حتی اگه کپک بخش کوچیکی رو گرفته باشه، کل نان آلوده شده و باید دور انداخته بشه.
نان فانتزی چه تفاوتی با نان ساده داره؟
نان فانتزی معمولا نرم تر و حجیم تره و بافتش به خاطر مواد بهبوددهنده یا شیر و شکر تغییر نموده. این نان برای ساندویچ یا تست مناسب تره ولی فیبر و مواد معدنی کمتری داره.
چرا برخی نان ها زود بیات میشن و برخی مدت بیشتری تازه می مونن؟
مدت تازگی نان به نوع آرد، اندازه آب در خمیر، شیوه پخت و حتی شکل نان بستگی داره. نان های نازک و کم چرب زودتر خشک میشن، در حالی که نان های حجیم یا با سبوس رطوبت رو بیشتر نگه میدارن. شرایط نگهداری هم مهمه؛ فضای خنک و بسته بندی مناسب می تونه تازگی رو چند برابر کنه.
منبع: افق کوروش