هزینه تعمیر آسانسور بر عهده مالک است یا مستاجر؟

به گزارش مجله سفرنامه مالزی، هزینه تعمیر آسانسور بر عهده مالک است یا مستاجر؟

در چند دهه اخیر به علت توسعه زندگی شهرنشینی و افزایش جمعیت در شهرها لزوم استفاده بیشتر از آپارتمان ها و آسمان خراش ها جهت اسکان این تعداد از جمعیت ، بیش از پیش احساس می شود . برای اینکه افراد ساکن در این مجتمع ها بصورت آسان و سریع به محل زندگی خود رفت و آمد کنند ، آسانسورهایی تعبیه شده است که افراد را می تواند به تمامی طبقات انتقال دهد . آپارتمان نشین شدن نیاز به تغیر سبک زندگی و تغیر عادت های قدیمی دارد به همین علت قوانین برای آپارتمان نشینی وضع و افراد ملزم به انجام آن شدند تا بتوانند در کنار یکدیگر زندگی آرام تری داشته باشند و با همسایگان خود به مشکل بر نخورند . این قوانین شامل رعایت حق همسایگان، رعایت نظافت ساختمان، پرداخت شارژ ساختمان و… می باشد؛ در این میان همواره بر سر پرداخت هزینه سرویس و نگهداری آسانسور و هزینه تعمیر آسانسور میان ساکنین اختلافات وجود داشته است. در این مقاله می خواهیم به این موضوع می پردازیم که آیا هزینه تعمیر آسانسور مستاجر بر عهده خود مستاجر می باشد یا باید از طریق صاحب خانه پرداخت شود ؟

هزینه تعمیر آسانسور بر عهده مالک است یا مستاجر؟

دلیل خرابی آسانسور چیست ؟

قبل از پرداختن به هزینه های تعمیراتی که آسانسور می تواند داشته باشد ، به دلایل خرابی آسانسور می پردازیم که دلیل خرابی را تعیین کنیم تا ببینیم این آسیب دیدگی از جانب مستاجر است یا به دلیل استهلاک و فرسایش طبیعی قطعات پیش آمده است . عوامل زیادی در خرابی آسانسورها نقش دارند و باید به این نکته توجه داشت که به دلیل وجود قطعات مختلف در آسانسور، عیب یابی از آن کار بسیار مشکل و پیچیده ای می باشد. بدین منظور لازم است که تعمیرکار علاوه بر شناخت قطعات، از تاثیر متقابل هر یک از قطعات آسانسور نسبت به یکدیگر، آگاهی کاملی داشته باشد.

ایجاد تکان های شدید در کابین آسانسور

گاهی به دلیل ایجاد مسائلی در قطعات داخلی آسانسور باعث می گردد تا در کابین آسانسور تکان های شدیدی احساس گردد و در ابتدا باید دلیل آنرا در گیربکس آسانسور جستجو کنید اگر این امر اثبات گردد باید بدانیم رفع نمودن آن بسیار پیچیده است و نیازمند ورود فردی متخصص در این موضوع است . توجه داشته باشید که در مواردی که گیربکس آسانسور به هر نحوی مشکل داشته باشد باید سریعاً و بدون فوت وقت اقدام کنید زیرا کم ترین بی توجهی در این امر مهم خطرناک بوده و ممکن است باعث سقوط آسانسور گردد .

خراب بودن درب و برد آسانسور

برخی وقت ها خرابی گیربکس دلیل تکان های شدید کابین آسانسور نمی باشد بلکه دلیل آن می تواند خرابی در درب آسانسور یا برد آن باشد بدین منظور تعمیر کار که فرد متخصصی است باید تلاشی متفاوت را برای رفع آن منظور دارد زیرا ایرادات برد آسانسور اغلب به دلیل استهلاک بیش از حد آن بوده و ورود و خروج آمپر و ولتاژ نامناسب باعث ضعیف شدگی قطعات برد شده است که برای پرهیز از چنین اتفاقی باید رسیدگی و بررسی مداوم برد بصورت ماهانه انجام گردد . تا بدین صورت باعث افزایش طول عمر این قطعه گردد و هزینه ای روی دست مستاجر یا صاحب خانه نگذارد .

استفاده بیش از حد مجاز از ظرفیت

برخی از ساکنین ساختمان برای جابجایی و انتقال وسایل خود از آسانسور استفاده می کنند که استفاده نادرست از این وسیله باعث ایجاد مسائلی در آن می شوند . به عنوان مثال استفاده بیش از حد مجاز از ظرفیت آسانسور یا در هنگام اسباب کشی، ضعیف تر شدن موتور آسانسور را به همراه دارد . مسئول خرابی آسانسور در این حالت همان شخص خاطی چه مستاجر باشد یا صاحب خانه باید هزینه های تعمیراتی را پرداخت کند .

گیر کردن آسانسور

برخی اوقات به دلیل ایراد فنی که در گیربکس ایجاد می گردد یا اینکه سیم های فولادی نگهدارنده آسانسور جمع بشوند و در برخی مواقع به خارج شدن کابین از ریل ارتباط دارد که باعث گیر کردن آسانسور می گردد .

آتش سوزی در آسانسور

برخی افراد به دلیل پایین آوردن هزینه های تعمیراتی آسانسور اقدام به استفاده از قطعات بی کیفیت می کنند . در صورت نصب قطعات بی کیفیت و غیر استاندارد در آسانسور باعث آتشسوزی می گردد . البته این اتفاق گاهی به دلیل فرسودگی قطعات نیز رخ می دهد .

توقفات ناگهانی و بی مورد آسانسور

به دلیل خرابی که احتمال دارد در چشمی آسانسور بوجود امده باشد باعث می گردد تا آسانسور توقفات ناگهانی داشته باشد که دلیل این امر بی تدبیری و عدم سرویس به موقع است . این غفلت موجب خرابی آسانسور و توقف های ناگهانی آن می گردد. هنگامی که عیب یابی این موضوع از طریق کارشناسان آسانسور انجام می گردد ، تعیین می گردد که خطاها و معایب الکتریکی عامل اصلی این توقفات هستند . در آسانسورها از دو نوع فتوسل و یا چشمی استفاده می گردد که بصورت فتوسل چشمی و فتوسل پرده ای می باشند . در صورت متوقف شدن آسانسور در طبقه ای و حرکت نکردن آن ، ممکن است چشمی آسانسور دچار مشکل شده باشد و یا بطور کامل خراب باشد ، که در این صورت فتوسل آن بایستی تعویض گردد .

باز نشدن درب آسانسور

در برخی حالات خرابی و عمل نکردن وسایل مکانیکی بکار رفته در آسانسور می تواند دلیل باز نشدن درب آسانسور گردد . این حالت زمانی اتفاق می افتد که درب کابین باز می گردد اما درب آسانسور بسته مانده است و باز نمی گردد . در مورد این مساله باید موضوع اختلال در عملکرد قفل دربازکن را مورد بررسی قرار داد . این اتفاق زمانی می افتد که دستگیره قفل طبقه با کمان دربازکن فاصله زیادی دارد . گاهی نیز شاهد آن هستیم که کابین در طبقه مورد نظر توقف کرده اما درب اتومات آن باز نمی گردد . سرویسکاران دلیل این مساله را چسبیده شدن لته های درب اتوماتیک کابین آسانسور به روی ریل ها و یا ضعیف شدن موتور سر درب کابین می دانند . گاهی اوقات نیز بررسی سیم های مربوط به کابینمی تواند در حل این مشکل کارساز باشد . هنگام روبه رو شدن با کند و یا تند حرکت کردن درب کابین ، می توان به راحتی و از روی درب اتومات ، سرعت را تنظیم کرده و یا گزینه ریست را انتخاب کرد .

خراب شدن موتور آسانسور

یکی از مهم ترین بخش هایی که ممکن است برای آسانسور ساختمان مشکل ایجاد کند ، خرابی موتور است به نحوی که باعث روشن نشدن موتور این دستگاه می گردد . در صورت بروز این مشکل باید سیم های رابط ، اتصالات ، کلیدها ، دوشاخه و پریز را مورد بررسی قرار داد . احتمال آنکه قسمتی از مدار الکتریکی قطع شده باشد بسیار زیاد است . عمده اشکالاتی که در موتور آسانسور رخ می دهد به گیربکس آن مربوط می گردد . لرزش های اتاقک آسانسور می تواند یکی از عوامل نشان دهنده خرابی در موتور گیربکس آسانسور باشد . در این صورت می بایستی موتور گیربکس را کاملا بررسی کرد و پس از عیب یابی به تعمیر آن پرداخت .

حرکت و توقف های شدید آسانسور

به دلیل مسائلی که برای فنر ها گیربکس یا …آسانسور ایجاد شده باعث می گردد کابین آسانسور با تکان های شدیدی در هنگام ایستادن و یا حرکت همراه باشد . که از عوامل ایجاد آن می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • تنظیم نبودن فنرهای مگنت ترمز موتور آسانسور
  • بالانس نبودن وزن کابین با وزن کادر بدنه
  • مشکل گیربکس آسانسور

حال که با دلایل خرابی آسانسور آشنا شدیم این سوال در فکر مخاطب ایجاد می گردد که

هزینه سرویس و نگهداری آسانسور به عهده مالک است یا مستاجر؟

طبق قوانین موجود در این زمینه پرداخت هزینه های تعمیراتی یا دیگر هزینه ها بر طبق یکسری تقسیم بندی هایی انجام می گردد که قانون در این مورد به صورت واضح توضیح داده است . در تمام ساختمان ها برخی هزینه های جاری مثل پول آب ، گاز در صورت مشاع بودن ، هزینه برق مشاع(روشنایی لابی راهروها و برق آسانسور) حقوق و حق الزحمه سرایدار، هزینه نظافت مشاعات ساختمان ، هزینه سرویس و نگهداری آسانسور و… وجود دارد که برای پرداخت این هزینه ها مبلغی به عنوان شارژ ساختمان تعیین می گردد که تمام ساکنین ملزم به پرداخت آن هستند . در زمان اجاره ملک ، مستاجر از تمام امکانات ساختمان در زمان اجاره استفاده می کند و پرداخت شارژ ساختمان که شامل هزینه سرویس و نگهداری آسانسور نیز می باشد بر عهده مستاجر است .

آیا ساکنین طبقه همکف و اول باید هزینه سرویس و نگهداری آسانسور را پرداخت کنند ؟

با بالا رفتن برخی از هزینه ها در مورد سرویس آسانسور در بسیاری از مجتمع های مسکونی ، ساکنین طبقه همکف و اول بر سر پرداخت هزینه سرویس و نگهداری آسانسور اختلاف دارند و بر این اعتقاداند که به دلیل استفاده کم و یا استفاده نکردن آن ها از آسانسور نباید هزینه سرویس و نگهداری آسانسور را پرداخت کنند .

اما طبق ماده 23 قانون تملک آپارتمان ها در مورد قوانین استفاده از آسانسور ، اعتراض ساکنین طبقه همکف و اول مبنی بر عدم پرداخت هزینه های مربوط به دلیل استفاده نکردن از آن ، قابل پذیرش نیست و تمام ساکنین ملزم به پرداخت هزینه سرویس و نگهداری آسانسور هستند حتی واحد هایی که در بیشتر ایام سال خالی و بلا استفاده هستند ملزم به پرداخت شارژ آسانسور و در نتیجه هزینه سرویس و نگهداری آسانسور هستند .

در مورد هزینه های جاری و جزئی که یک مجتمع مسکونی می تواند داشته باشد صحبت کردیم و دریافتیم که شارژ ساختمان هزینه سرویس و نگهداری آسانسور را نیز شامل می گردد و باید مستاجر بصورت ماهانه آنرا پرداخت کند .

حال در مورد هزینه های کلی و اساسی صحبت میکنیم که تعمیرات آسانسور مستاجر نیز شامل آن می گردد .

پرداخت هزینه تعمیرات آسانسور مستاجر بر عهده کیست ؟

تمام قطعات مکانیکی و غیر مکانیکی که در آسانسور استفاده شده با گذشت زمان و استفاده مستمر از آن دچار فرسودگی می گردد و آن کارایی که سابق داشت را دیگر ندارد . آسانسور حتی با وجود استفاده از خدمات سرویس و نگهداری حرفه ای و منظم ، قطعات آسانسور دچار فرسودگی شده و نیاز به تعمیر و یا تعویض پیدا می کنند ، که هزینه تعمیر آسانسور بین تمام ساکنین ساختمان تقسیم می گردد ؛ حال این سوال ایجاد می گردد که آیا پرداخت هزینه تعمیر آسانسور بر عهده مالک است یا مستاجر؟

از آنجایی که تعمیرات آسانسور مستاجر جز تعمیرات کلی و اساسی ساختمان محسوب می گردد پس در مورد پرداخت این گونه هزینه ها مسئولیتی متوجه مستاجر نیست . بعبارتی بهتر است در مواجهه با این گونه از سوالات پاسخ داد که ، تعمیر و تعویض قطعات مهم و اساسی آسانسور باعث افزایش ارزش آسانسور و در نتیجه افزایش ارزش ملک می گردد پس پرداخت هزینه تعمیر آسانسور بر عهده مالک می باشد . هم چنین هزینه های مربوط به تزئنات داخلی کابین آسانسور(تعویض قطعاتی از آسانسور که در زیبایی آسانسور نقش دارند مانند شاستی کلید ها ، کف آسانسور ، کابین آسانسور و…) و بازسازی آسانسور (تعویض و تعمیر اجزای مکانیکی آسانسور) برعهده مالک است . لازم به ذکر است که اگر خسارت بر آسانسور وارد گردد که به دلیل بی توجهی مستاجر و یا بستگان ایشان ایجاد شده باشد نه تنها پرداخت هزینه بر عهده مالک نیس بلکه مستاجر باید خسارت کامل تعمیر و یا تعویض قطعه خراب شده را بپردازد .

نتیجه گیری

با توجه به موارد ذکر شده در بالا، باید در هر عیب متخصص یا مستاجر و مالک تشخیص دهند که مشکل از کدام بخش است و مربوط به چه جزئی از قرارداد اجاره می گردد. آنچه مسلم است هزینه های اساسی می باشد. اگر آسانسور هزینه ای اساسی در بردارد مالک مسئول است اما اگر مسائلی ست که به گفته متخصص بخاطر استفاده نادرست ساکنین صورت پذیرفته ، همه ساکنین و مستاجر مسئول هستند. باید دید مشکل از چه نوعی می باشد.

پیشنهاد

اگر در پی یک متخصص تعمیرات و نگهداری آسانسور هستید اپلیکیشن خبرنگاران بهترین و مورد اعتمادترین افراد را در زمینه مذکور می تواند به شما معرفی کند . با نرم افزار موبایلی مدیریت ساختمان خبرنگاران در هر جا و هر زمان با مدیر ساختمان در ارتباط باشید و مسائل ساختمان را مطرح و حل کنید.

مطالب پیشنهادی:

هزینه تعمیر جک درب پارکینگ با مالک است یا مستاجر؟

هزینه تعمیر پمپ آب با مالک است یا مستاجر ؟

هزینه تعمیر پکیج بر عهده مستاجر یا مالک؟

هزینه تعمیر کولر بر عهده مستاجر است یا موجر؟

منبع: هومتیک
انتشار: 10 مرداد 1401 بروزرسانی: 10 مرداد 1401 گردآورنده: malayro.ir شناسه مطلب: 2367

به "هزینه تعمیر آسانسور بر عهده مالک است یا مستاجر؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "هزینه تعمیر آسانسور بر عهده مالک است یا مستاجر؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید