هرآنچه که باید درباره آجیل مشکل گشا بدانید
به گزارش مجله سفرنامه مالزی، آجیل مشکل گشا از آجیل های محبوب در فرهنگ سنتی ایرانی محسوب می گردد. بسیاری از افراد به علت اعتقادات خاص و یا خاطرات و احساسات نوستالژیک از کودکی، به این آجیل علاقه دارند. به همین علت است که در کنار خرید آجیل عید، خرید آجیل مشکل گشا را هم مانند یک رسم قدیمی رعایت می نمایند. بسیاری هم طبق یک باور قدیمی آن را برای حل مسائل و برآورده شدن حاجات نوعی نذر قرار می دهند. اگر می خواهید بدانید آجیل مشکل گشا چیست و با تاریخچه، خواص و مغزهای مخصوص آن آشنا شوید، تا انتها این مطلب از خبرنگاران با ما همراه باشید.

آجیل مشکل گشا چیست؟
مشکل گشا از معروف ترین نوع آجیل است که ریشه در باور مذهبی پیشینیان ما دارد. در واقع ترکیب این آجیل مانند آجیل های معمولی شامل مغزها و دانه های خشکبار است که خواص و ارزش غذایی بالایی هم دارند.
ولی تفاوت آن با سایر آجیل ها در باوری است که بعضی مردم در خصوص آن دارند. به طوری که برای حل مسائل یا برآورده شدن حاجات خود نذر می نمایند تا در روز اول ماه، مقداری آجیل تحت عنوان مشکل گشا تهیه و در میان مردم توزیع نمایند. علاوه بر حل مشکل و گشایش امور، افرادی که به این باور اعتقاد دارند، آن را در افزایش رزق و روزی، دوری از چشم زخم و قضا و بلا موثر می دانند.
تاریخچه آجیل مشکل گشا
آجیل مشکل گشا که امروزه در بسیاری از جشن ها و مراسم مذهبی توزیع می شود، فقط یک باور مذهبی نیست و از فرهنگ دیرینه ایرانیان قدیم نشات می گیرد. این آجیل علاوه بر مشکل گشا، با نام های لرک و گاهنبار هم معروف است.
نام گاهنبار به زمان زرتشت برمی شود و در واقع نوعی آیین مذهبی در آن موقع بوده است. این نام از گاه و یا اوقات برگرفته شده و مربوط به زمانی است که مردم شش زمان مخصوص در سال، بخشی از مایحتاج و آذوقه خود را برای شکرگزاری بخشش می کردند. البته اصل این بخشش به قدیس ها و فروهرها می رسید.
ولی این رسم هم باب بود که بعضی افراد در زمان مواجهه با سختی و داشتن حاجت، نذری را که شامل سکه یا محصولات کشاورزی یا آجیل بود، بین مردم توزیع می کردند. امروزه این آجیل یا خشکبار را هم برای برطرف حاجت ها در مراسم های مذهبی به عنوان نذر به کار می برند و هم در میهمانی ها و دورهمی های شب یلدا و چهارشنبه سوری کاربرد دارد.
مغزهای آجیل مشکل گشا
آجیل های مشکل گشا دارای ترکیبات متفاوتی هستند که می تواند با توجه به سلیقه و بودجه افراد انتخاب شود. اما به طور معمول باید شامل هفت ترکیب پسته، بادام، فندق، نخودچی، کشمش، نقل و توت خشک باشد. البته می توانید مغزیجات دیگری مانند خرما، گردو، بادام زمینی و شکلات را هم به آن اضافه کنید. به خصوص اگر از خواص گردو اطلاع داشته باشید، احتمالاً این مغز را هم در آجیل خود فراموش نخواهید کرد. هرکدام از این مغزیجات هم طعم خوشمزه ای دارند و هم ترکیب آن ها ارزش غذایی و خواص زیادی برای بدن خواهد داشت که یک میان وعده مغذی را فراهم می نماید.
برای تهیه و توزیع آجیل مشکل گشا این مغزها را با هم ترکیب کنید و در پارچه های توری کوچک با روبان های رنگی بپیچید. می توانید از کیسه های شفاف پلاستیکی هم بهره ببرید و درب آن را با منگنه ببندید. در این زمینه استفاده از کاغذهای تزئینی یا کیسه هایی کوچک با نخ های پلاستیکی برای بستن کیسه هم می تواند زیبایی بصری بسته آجیلی شما را افزایش دهد.
خواص آجیل مشکل گشا
در خصوص خواص آجیل مشکل گشا باید به این نکته اشاره کنیم که مانند آجیل مخلوط فواید زیادی برای سلامت بدن دارد. این خوراکی مغذی با داشتن مغزها و میوه های خشک حاوی ویتامین ها، مواد معدنی و بعلاوه، آنتی اکسیدان، پروتئین، فیبر و چربی های غیراشباع است.
به همین علت است که مصرف منظم این آجیل در کاهش التهابات تاثیر دارد. انرژی مورد احتیاج بدن را تامین نموده و احساس خستگی را کاهش می دهد. توصیه می کنیم این آجیل را به عنوان میان وعده به خصوص در ساعات کاری و پیش از فعالیت های ورزشی یا مطالعه درسی مصرف کنید.
این آجیل سیستم ایمنی را تقویت نموده و در پیشگیری از بعضی بیماری های مزمن هم موثر است. چون ویتامین ها و مواد معدنی مانند روی، سلنیوم و ویتامین E دارد که از بدن در برابر عفونت ها و بیماری هایی مانند سرماخوردگی حفاظت می نماید.
از دیگر خواص آجیل باید به تاثیر در سلامت قلبی و عروقی اشاره کنیم. چون به کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL) منجر می شود. به خصوص پتاسیم و منیزیم آن موجب تنظیم فشارخون خواهد شد. بعلاوه با ایجاد احساس سیری به سلامت گوارش یاری می نماید. به خصوص با داشتن فیبر بالا در بهبود نفخ و سوءهاضمه موثر است. چون ترکیب مغزها و میوه های خشک در تنظیم حرکات روده و جلوگیری از یبوست تاثیر مثبت دارند. سایر خواص آجیل مشکل گشا با داشتن آهن و کلسیم به ترتیب شامل پیشگیری از کم خونی و تقویت استخوان ها است. در ادامه آنالیز این آجیل فواید هر کدام از مغزیجات آن را مرور می کنیم:
پسته
پسته از اجزای مهم آجیل های مشکل گشا است. ترکیبات مهم پسته شامل کربوهیدرات ها، اسیدهای آمینه، پروتئین، چربی های مفید، املاح معدنی و ویتامین ها است. املاح معدنی اصلی پسته کلسیم، روی، آهن، سدیم، مس و پتاسیم هستند. ویتامین های اصلی آن هم ویتامین C، B6، تیامین، فولات و غیره را شامل می شوند.
پتاسیم و منیزیم آن سلامت قلب و عروق را حفظ می نماید و پروتئین و چربی های مفید آن در بهبود متابولیسم و تامین انرژی موثر هستند. از دیگر خواص مصرف پسته باید به درمان کم خونی، تقویت سیستم ایمنی، تقویت سیستم گوارش، تقویت حافظه، تقویت قلب و اعصاب، کاهش کلسترول خون، تقویت بینایی و غیره اشاره کنیم.
بادام
بادام هم به عنوان یکی از مغزهای اصلی آجیل مشکل گشا ارزش غذایی بالایی دارد. ویتامین E، آنتی اکسیدان ها و چربی های غیراشباع بادام مانع آسیب به سلول های بدن می شود و حتی در پیشگیری از سرطان موثر است. این مغز سرشار از کلسیم، سلنیوم، مس، روی، منیزیم و غیره است و مقادیر بالایی فیبر، آهن و فسفر دارد. بنابراین خطر بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد. کلسترول و فشارخون را کنترل و سیستم ایمنی را تقویت می نماید. در تنظیم سیستم گوارش، کنترل وزن و تقویت حافظه و استخوان ها موثر است. بعلاوه به سلامت پوست و مو منجر می شود.
فندق
فندق با طعم خاص و ملایمی که دارد، محبوب است. از ویتامین های این مغز می توانیم به ویتامین های B و E و مواد معدنی چون آهن، منگنز، فسفر، زینک، تیامین، پتاسیم، منیزیم و مس اشاره کنیم. بعلاوه فندق مانند سایر مغزیجات دارای پروتئین، کربوهیدرات، فیبر، چربی های غیراشباع و آنتی اکسیدان های قوی ضد سرطان است.
این ترکیبات در تقویت عملکرد مغز و بهبود حافظه تاثیر خوبی دارند. به کاهش استرس و پیشگیری از بیماری های مزمن یاری می نمایند. انرژی لازم بدن را تامین نموده و برای تقویت قلب، کاهش قند خون، تقویت عضلات و استخوان ها و کاهش التهاب مفید است.
خواندنی ها
خواص بادام هندی
نخودچی
نخودچی که با بو دادن نوعی نخود تهیه می شود، کم کالری ترین ماده در آجیل مشکل گشا است. این خوراکی دارای پروتئین، فیبر و کربوهیدرات های پیچیده است که آن را برای کنترل وزن مناسب می نماید. چون منبع خوبی برای تامین انرژی به شمار میرود و با خوردن آن احساس سیری خواهید کرد.
کشمش
کشمش یا همان انگور خشک شده، شیرینی آجیل را تامین می نماید. در عین حال با داشتن قندهای طبیعی، آهن، فیبر، آنتی اکسیدان های طبیعی، کربوهیدرات، پروتئین و کالری، انرژی و فواید سلامتی بالایی دارد. از ویتامین ها و املاح معدنی کشمش باید به ویتامین C، ویتامین B6، تیامین، نیاسین، سدیم، فسفر، پتاسیم و کلسیم و غیره اشاره کنیم. با چنین ترکیباتی خواص کشمش فراوان است که شامل بهبود گردش خون، جلوگیری از آسیب های سلولی، درمان بیماری های گوارشی، کنترل کم خونی، تقویت سیستم ایمنی، تقویت دندان، استخوان و سلامت پوست و بسیاری فواید دیگر می شود.
توت خشک
توت خشک هم از ترکیبات غیرقابل حذف در آجیل معروف به مشکل گشا محسوب می شود. این ماده غذایی با داشتن املاح و مواد مغذی بالا مانند فیبر و ویتامین C از بروز مسائل عروقی جلوگیری می نماید. در بهبود عملکرد سیستم گوارش موثر است. به تقویت سیستم ایمنی یاری نموده و با داشتن خواص ضد سرطانی به تقویت کبد و کلیه ها منجر می شود.
این مطلب فقط جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با یک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت خبرنگاران مگرا بخوانید.
منبع: دیجیکالا مگ