جنجال فیلم اولی ها در بخش نگاه نو
به گزارش مجله سفرنامه مالزی، عجیب ترین مورد این لیست حضور عباس امینی است که با فیلم چهارمش در بخش فیلم اولی ها حضور دارد. او پیش از این به غیر از ابراهیم دو فیلم خوب ساخته که هر دو در گروه هنر و تجربه اکران طولانی داشته است.
نیلوفر ساسانی| اعلام اسامی 10 فیلم بخش نگاه نو سی وهشتمین جشنواره فجر در شامگاه روز دوشنبه 9 دی ماه باعث شد دوباره بازار حرف و حدیث ها درباره جشنواره داغ گردد؛ برآورد درباره شانس سه فیلمی که قرار است از این لیست به بخش مسابقه راه پیدا کند، سهم ارگان ها و نهاد های دولتی از میان 10 فیلم اولی و... مباحث محوری مطرح شده در این باره بود.
روز سه شنبه را، اما بیش از هر موتیف مشترکی می توان روز شگفتی علاقه مندان جدی سینما عنوان نمود. حضور سه فیلمساز در این لیست که نه با فیلم اولشان بلکه با فیلم های دوم و حتی چهارمشان در این بخش حضور دارند باعث اعجاب همگان شد.
همکاری چهره های شناخته شده با فیلم اولی ها
آن شب (کارگردان: کورش آهاری، تهیه کننده: محمد درمنش)، بی صدا حلزون (کارگردان: بهرنگ دزفولی زاده، تهیه کننده: مرتضی شایسته)، پدران (کارگردان: سالم صلواتی، تهیه کننده: شهرام مسلخی)، پوست (کارگردان: بهمن ارک و بهرام ارک، تهیه کننده: محمدرضا مصباح)، دشمنان (کارگردان: علی درخشنده، تهیه کننده: مجید برزگر)، روز صفر (کارگردان: سعید ملکان، تهیه کننده: سعید ملکان)، ریست (کارگردان: محمدرضا لطفی، تهیه کننده: سیدامیر سیدزاده)، شنای پروانه (کارگردان: محمد کارت، تهیه کننده: رسول صدرعاملی)، کشتارگاه (کارگردان: عباس امینی، تهیه کننده: جواد نوروزبیگی) و لباس شخصی (کارگردان امیرعباس ربیعی، تهیه کننده: حبیب والی نژاد) 10 فیلمی هستند که طبق اعلام برگزارکنندگان جشنواره به عنوان نخستین تجربه فیلمسازان جواز حضور در جشنواره سال جاری را کسب نموده اند.
فیلم هایی که البته طبق روال سال های اخیر ترکیب پر و پیمانی به لحاظ چهره های شناخته شده بازیگری دارند. شهاب حسینی، جواد عزتی، امیر جدیدی، باران کوثری و مانی حقیقی از مطرح ترین چهره هایی هستند که با فیلم اولی های این دوره همکاری نموده اند.
شگفتی سازانی که فیلم اولی نیستند
فیلمساز یا کارگردان اول، به هنرمندی اطلاق می گردد که برای ساخت یا نمایش فیلم سینمایی خود برای نخستین بار، مجوز های لازم و قانونی را از سازمان سینمایی کسب نموده باشد و پیش از این اثری از وی به عنوان فیلم سینمایی اکران و یا در رویداد های داخلی یا خارجی معرفی نشده باشد این عبارات توضیحاتی است که در فراخوان سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر به عنوان ملاک و معیار حضور فیلم ها در بخش نگاه نو منتشر شده است.
این قواعد در حالی برای معرفی فیلم اولی ها مطرح شده است که مرور کارنامه سه فیلمساز این بخش نشان می دهد که حضورشان مغایر با قوانین اعلام شده است. فیلم تازه محمدرضا لطفی یعنی ریست در شرایطی در بخش نگاه نو این دوره از جشنواره حضور خواهد یافت که فیلم قبلی این کارگردان روایت ناپدید شدن مریم هم در بخش نوعی تجربه سی و دومین جشنواره فیلم فجر حضور داشت و هم در گروه هنر و تجربه اکران شد.
همچنین نام سالم صلواتی با فیلم پدران در حالی برای حضور در بخش نگاه نو مطرح شده که پیش از این زمستان آخر را ساخته و چندین جایزه جهانی گرفته است. عجیب ترین مورد این لیست حضور عباس امینی است که با فیلم چهارمش در بخش فیلم اولی ها حضور دارد. او پیش از این به غیر از ابراهیم دو فیلم خوب ساخته که هر دو در گروه هنر و تجربه اکران طولانی داشته است.
ضمن اینکه فیلم اول او والدراما نامزد بهترین فیلم اول جشنواره برلین 2016 هم بوده و فیلم دومش هندی و هرمز علاوه بر حضور در جشنواره برلین 2018 در جشنواره جهانی فیلم فجر سال گذشته هم حضور داشته است. به نظر می رسد تنها توجیه هیأت انتخاب فجر صدور پروانه ویدئویی برای آثار قبلی این فیلمسازان است.
شانس های راهیابی به بخش مسابقه
بخش نگاه نو یا فیلم اولی ها همچون بخش های مختلف جشنواره طبق سلیقه دبیر این رویداد در دوره های مختلف با تغییر و تحول بسیاری همراه بود. در یک دوره فیلم های اول و دوم مجوز حضور در این بخش را داشته اند، در یک دوره این بخش به طور کامل حذف شده و در دوره دیگر با قدرت برگشته و به صورت مستقل جوایزی را در بخش های مختلف به خود اختصاص داده است.
براساس فرایند چند سال اخیر در جشنواره سال جاری هم تنها یک سیمرغ (بهترین فیلم اول) سهم 10 فیلم اولی راه یافته به این دوره از جشنواره است و سه فیلم هم شانس حضور در بخش مسابقه و رقابت با فیلمسازان حرفه ای در همه رشته ها را خواهند یافت.
فارغ از فیلمسازان با تجربه ای، چون عباس امینی و چهره های با تجربه ای، چون سعید ملکان که در قامت تهیه کننده یا طراح چهره پردازی حضور مستمری در جشنواره داشته است از مستندسازان و فیلمسازان کوتاهی، چون محمد کارت (کارگردان فیلم کوتاه بچه خور و مستند های آوانتاژ و خونمردگی) و برادران ارک (کارگردان فیلم کوتاه حیوان) که در جشنواره های جهانی خوش درخشیدند به عنوان شانس های اول راهیابی به بخش مسابقه یاد می گردد.
البته اگر سهم خواهی بعضی ها مجالی برای حضور به فیلم هایی بدهد که طبق عنوان این بخش تازگی نگاه فیلمسازان شان به سینما و هنر وجه تمایز آنهاست. سهم خواهی برای حضور در جشنواره یکی از موضوعات پربحث هر ساله این رویداد است.
تا به اینجای کار و در بخش فیلم اولی ها، جدیدترین محصول مرکز فیلم و سریال سازمان اوج یعنی لباس شخصی ساخته امیرعباس ربیعی حضور دارد. این فیلم که اثری تاریخی - سیاسی است به اتفاقات دهه 60 و فعالیت پیچیده حزب توده در ایران می پردازد. فیلم پدران به کارگردانی سالم صلواتی هم از فیلم های حاضر در این بخش است که با حمایت بنیاد سینمایی فارابی ساخته شده است.
فیلم گرانقیمت دیگر این بخش هم روز صفر سعید ملکان است که پس از تجربه های متعدد در عرصه چهره پردازی و سپس تهیه حالا کارگردانی را با فیلمی که گفته می گردد داستان دستگیری عبدالمالک ریگی است و سرمایه گذاری اش را به نهاد های امنیتی نسبت می دهند در این بخش حضور دارد. آیا با حضور این فیلم ها، سهم سه فیلمه این بخش در مسابقه اصلی، جایی برای سینماگران مستقل و تجربه گرا خواهد گذاشت؟
منبع: روزنامه ایران
منبع: فرادید