خانه شریف؛هتل بوتیکی که کلنگ آن در زمان قاجار زده شد، عکس
به گزارش مجله سفرنامه مالزی، عمارتی متفاوت از خانه های تاریخی کویری؛ دارای باغ زیبای ایرانی و مشرف به نمای بیرجند است اما این الماس درخشان در قلب شهر یا قلیان خانه بوده و محل دود و دم و یا خالی بوده است و تنها؛ با همه سکوتش و ناشناخته بودنش در بافت تاریخی که سالیان سال کارشان با نخ و رنگ قالی گره خورده بود، هنوز هم می درخشد و زیبایی اش را به رخ خانه های مدرن شهر در قرن 21 می کشد و حالا هم که قرار است نام یکی از مدرن ترین هتل بوتیک های کشور را به خود بگیرد.
از میان کوچه های شیب دار حکیم نزاری به عمارتی می رسی که به دلیل قرار دریافت در ارتفاع، آب و هوای مطلوبی داشته و بر سر در آن نوشته خانه شریف. وقتی واردش می شوی و پله ها را یک به یک بالا می روی و در پشت بامش می ایستی انگار تمام بیرجند و کوه های مجاورش زیر پای تو قرار داد. خنکای نسیم از میان درختان تنومند این عمارت بر صورتت می وزد و آب جریان یافته در حوض آبی حیاط عمارت را قلقلک می دهد و این می گردد سرآغازی بر یک سفر تاریخی از یک خانه نه چندان عظیم.
خانه تاریخی شریف یکی از بناهای تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی کشور بوده که در داخل بافت تاریخی شهر بیرجند در خیابان حکیم نزاری واقع شده است.
فرم معماری، مواد و مصالح و تزئینات بنا حاکی از ساخت این بنا در اوایل دوره پهلوی است، این خانه بیشتر به عمارت شبیه است چراکه از حیاط با فضای سبز، درختان کهنسال، حوض و آب نما برخوردار بوده و مهم تر از همه تسلط و اشراف بر همه شهر دارد و در نوک تپه ای مشرف به بافت تاریخی واقع شده است. این خانه دارای معماری برونگراست، حیاطش کاملا باز بوده و فضاهای اطراف حیاط هیچ حصاری ندارد.
خانه شریف به دلیل داشتن ارزش های معماری با شماره 4505در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. این خانه بیشتر به عمارت شبیه است چراکه از حیاط با فضای سبز، درختان کهنسال، حوض و آب نما برخوردار بوده و مهم تر از همه این که با واقع شدن در نوک تپه ای مشرف به بافت تاریخی بر همه شهر اشراف دارد. دلیل نامگذاری این محله به تپه رنگرزان به این سبب بوده است که در روی تپه ای که در آنجا واقع است، در ادوار مختلف، رنگرزان قابل و ماهری مشغول به کار بوده اند.
دسترسی نامناسب به این خانه به طوری که از کوچه پس کوچه های قدیمی و تنگ خیابان حکیم نزاری بیرجند به آن می رسی و قرار دریافت در یکی از کوچه ها که فکرش را هم نمی کنی، باعث شده این عمارت که سالیان بسیاری است در این محله نفس می کشد و مربوط به خاندانی قدیمی در بیرجند است، ناشناخته بماند.
حیاط و اتاق هایی که برای مهمان تعبیه شده و در کنارش محلی برای آشپزی و اتاقی که به دلیل دوری از اتاق های دیگر سکوت بر آن حکمفرماست و گویی اتاق خواب مهمانان بوده، همه و همه اینها گویای یک امر است، زندگی در سال های گذشته این شهر و سکوت و آرامشی که ساکنان این خانه داشتند.
در زمانی که هنوز برج های بلند این عمارت را احاطه ننموده بود و خیابان حکیم نزاری یک خیابان تجاری نبود. همان زمانی که انسان دلش می خواهد به آرامش بازگردد و با حضور در این خانه آن را می یابد و آن گاه درک می نماید که آری؛ سکوت گمشده قرنش است، سکوتی که جنس آرامش دارد و نمی توان آن را در لابلای برج های چندین طبقه و ساختمان های تجاری و آپارتمان های تنگ لمس کرد.
حال فکرش را بکن که این مکان بگردد یک بوتیک هتل، جایی که چند روزی را در آن بیاسایی و جدا از تمام همهمه های شهر در سکوت این خانه روزگار بگذرانی، در حیاطش قدم بزنی و نرده های کاهگلی اش را بگیری و به دوردست ها خیره شوی. صبح ها با طلوع خورشید از میان شیشه های رنگی اش از خواب برخیزی و پنجره های رنگارنگش را باز کنی و به حیاط خانه چشم بدوزی، حوضی با کاشی کاری آبی و ماهی هایی که در آن شیطنت می نمایند و درختان تنومند و باغچه زیبایش به تو صبح بخیر می گویند، از همان صبح بخیرهایی که مادرعظیم همواره تعریفش را می کرد و گویی با نسل ما زیاد فاصله داشت.
برطرف موانع گردشگری
ناصر خوش خبر، سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی از پیگیری جدی برای برطرف مسائل دو جاذبه گردشگری در بیرجند از جمله خانه شریف اطلاع داد.
وی ادامه داد: در بازدید از خانه شریف واقع در بافت تاریخی شهر بیرجند در خیابان حکیم نزاری، شرایط معابر ورودی این خانه تاریخی نامطلوب ارزیابی شد که استاندار دستورات لازم را برای برطرف این مشکل ارائه کرد.
سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی اعلام کرد: طی جلسه ای با شهردار و رئیس شورای اسلامی شهر بیرجند، این موضوع پیگیری و مقرر شد شهرداری، معابر ورودی خانه شریف را از محل اعتبارات سال 1400 بهسازی کند.
علی اصغر مونسان، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، در بازدید سال گذشته خود از خانه تاریخی شریف بیرجند خواهان همکاری اداره میراث فرهنگی استان برای بازسازی این بنای تاریخی شد.
وی در این بازدید بر لزوم حمایت ویژه از این پروژه تأکید کرد و خواهان همکاری اداره کل میراث فرهنگی استان برای بازسازی این بنای تاریخی شد.
خانه شریف، مدرنترین و اولین بوتیک هتل شرق کشور می گردد
علی شریعتی منش، معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی به ایسنا گفت: بنای تاریخی خانه شریف در مرکز بافت تاریخی بیرجند و در موقعیتی ممتاز و مشرف به کل شهر قرارگرفته و به عنوان یکی از بناهای تاریخی ارزشمند شهر محسوب می گردد.
وی با بیان اینکه این بنا مربوط به دوره قاجاریه است، اضافه نمود: در حال حاضر این بنا از دو ساختمان مجزا و متعلق به دو دوره تاریخی تشکیل شده است؛ اول ساختمان غربی، بازمانده ساختمانی است که به دوره قاجار تعلق داشته و فضاهایی مانند حوضخانه و مطبخ را در خود جای داده است.
معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی اعلام کرد: دوم ساختمان شمالی که متعلق به دوره پهلوی اول است و از لحاظ معماری کاملا با بخش اول متفاوت است.
شریعتی منش ادامه داد: یکی دیگر از ویژگی های این بنا حیاط آن است که بر خلاف معماری رایج مسکونی ایرانی بویژه در مناطق بیابانی که که حیاط در مرکز بنا قرار گرفته است و فضاهای بسته آن را احاطه نموده اند، این بنا فاقد آن ویژگی است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر این بنا در اختیار شرکت احیاء میراث کویر است و در حال آماده سازی برای احداث بوتیک هتل است، اضافه نمود: ساماندهی حیاط بنا، بام سازی، نورپردازی، بازسازی دیوار پیرامونی، اجرای تاسیسات، ساخت در و پنجره، ساماندهی نماها و اجرای اندود فضاهای داخلی از مهم ترین فعالیت های صورت گرفته در بنا است.
معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی با بیان اینکه این بنا خیابان حکیم نزاری 6 واقع است، توضیح داد: در سال 98 با سرمایه گذاری 250 میلیارد ریال در بافت تاریخی بیرجند(تپه رنگرزها) عمارت تاریخی شریف با تملک 5100 مترمربع عرصه و بیش از 7000 متر مربع زیر بنا از امالک پیرامون و تجمیع آنها برای بازسازی و بهره برداری از پروژه عظیمترین بوتیک هتل کشور با سرمایه گذاری هلدینگ احیای میراث کویر در حال ساخت است.
شریعتی منش یادآور شد: اکنون با فعالیت و سرمایه گذاری در عمارت شریف، عظیمترین، مدرنترین و اولین بوتیک هتل شرق کشور در حال بهره برداری است.
تاریخچه زندگی شریف ها
وی با بیان اینکه این خانه، کاربری مسکونی داشته است، توضیح داد: این خانه مربوط به خاندان شریف بوده که در دوره قاجار این خانه را برای خود ساخته و مالک این خانه فرماندار بیرجند بوده است.
معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی با بیان اینکه این خانه ملک شخصی فرماندار بوده و همراه خانواده در آن می زیسته است، اظهار کرد: نوادگان این خاندان هنوز هم هستند، اما میراث فرهنگی این ملک را تملک نموده و به وسیله بخش خصوصی در صدد رونق بخشیدن به آن است.
شریعتی منش با بیان اینکه بازسازی و بازسازی این ملک به انتها رسیده و بخش خصوصی در حال تجهیز این ملک برای ایجاد بوتیک هتل است، توضیح داد: این ملک به دلیل زیبایی های بصری و تاریخی تبدیل به بوتیک هتل خواهد شد تا بتوان استفاده بهتری از این تاریخ و تمدن کرد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این ملک زمانی قهوه خانه قدیمی بوده است، یادآور شد: این ملک در یک مقطع به شرکت توسعه ای اجاره داده شد و در حدود چند ماه سفره خانه سنتی و چایخانه بود که سپس تعطیل شد و میراث فرهنگی تصمیم گرفت از آن کاربری دیگری داشته باشد، به همین خاطر بازسازی آن انجام گرفت و قرار است بوتیک هتل گردد.
خانه شریف یکی از بناهای تاریخی بیرجند است که به دلیل ارزش معماری خاصش در سال 1380 با شماره 4505 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
منبع: گردشبان